Som leserne kjenner til, har arbeidsrådgivingskontorene i Tromsø, Trondheim og Bergen (ARK) og senteret for yrkesmessig attføring (SYA) i Oslo hver en synsseksjon. De avløser de tidligere arbeidsmarkedsinstituttene og forutsettes i hovedsak å ha rådgivingsoppgaver på attføringsområdet overfor arbeidsmarkedsetaten. Men de har også kontakt med den enkelte funksjonshemmede, og flere SSHF.ere har godt kjennskap til folk fra synsseksjonene.
I SSHF har vi diskutert hvordan vi som organisasjon skal samarbeide med ARK/SYA. Første kontakten tok vi i februar i år, da vi møtte to representanter for synsseksjonen i SYA. Den gangen kom vi så langt at vi ble enige om å ville holde informasjons- og kontaktmøter med visse mellomrom, og 17. august var det duket for neste samling. Nå fikk vi høve til å treffe hele synsteamet ved Sya, Oslo.
I denne fasen av samarbeidet må hovedvekten naturlig nok legges på informasjonsutveksling ved disse samlingene - en skal jo bli kjent med hverandre. Vi vil likevel med mellomrom gi SSHF-nytt korte omtaler av hva vi holder på med der, og selvsagt er det fint om SSHF.ere gir oss oppslag om saker som kan tas opp.
Selv om ARK/SYA delvis jobber mot andre målgrupper enn vi, mener vi mener vi dette samarbeidet kan være nyttig for oss. Organene er en viktig innfallsport til arbeidsmarkedsetaten, og det er neppe ukjent at kompetansen på synshemming der i går kan være ujevn. Alle arbeidsformidlingsorganene kan vi likevel ikke nå, og en måte å komme rundt dette problemet på, kan da være å tilføre etaten våre brukererfariger gjennom arbeidsrådgivingskontorene. Det vil sikkert også vise seg at ARK/SYA og vi har felles interesser når det gjelder å påvirke utformingen av det sentrale regelverket på arbeidsmarkedsområdet i ønsket retning.
Men vi tror at også arbeidsrådgivingskontorene og senteret for yrkesmessig attføring har nytte av denne kontakten. De er nye organisasjoner i systemet, som kanskje ennå ikke helt har funnet sin form, som kanskje er på leting nettopp etter kompetanse gjennom brukererfaring.
Hvert år har synsseksjonene ved ARK/SYA et fellesmøte, og i år var møtet lagt til Bergen og til slutten av juni. Vi var nærmest påmeldt, men på den korte tida vi hadde til rådighet, lyktes det ikke å skaffe sponsor, og da måtte vi gi opp det "prosjektet" denne gangen. Men vi skal prøve å komme sterkere tilbake neste år, for vi mener at vi kan ha noe å tilføre disse samlingene.
Et tema på Bergen-konferansen var opplegget for et yrkesveiledningskurs. Saken er ennå bare på planleggingsstadiet, men Senter for Yrkesmessig Attføring jobber med den. Kurset er ikke først og fremst tenkt å skulle gjennomgå hva ulike yrker, men lette prosessen fram mot yrkesvalg. Slik opplegget ble presentert, hørtes det interessant ut, og vi regner med å skulle komme tilbake til det etter hvert som opplegget arbeides fram. Som det virker nå, ser den viktigste målgruppa for kurset ut til å bli unge og unge voksne synshemmede.
Arbeidsforskningsinstituttet er i disse dager i ferd med å avslutte en evalueringsrapport om erfaringene med arbeidsmarkedsopplæringskursene ved Huseby Statlig Spesialpe- dagogiske Kompetansesenter for synshemmede. Rapporten skal danne noe av grunnlaget for en debatt om hvordan slike kurs i regi av arbeidsformidlingen skal organiseres, først og fremst Fylkesarbeidskontoret for Oslo og Akershus. Det blir spennende å se hva en kommer fram til, og neste drøfting mellom synsseksjonen og SSHF vil vi trolig få en knapp måned etter at SSHF-nytt er hos abonnentene.
Om kort tid vil det foreligge en rapport fra Bergen-konferan- sen, og dersom det ikke kommer formelle hinder i veien, får vi et eksemplar av den. I så fall vil vi se på om det kunne være noe å plukke derfra til SSHF-nytt. Under alle omstendigheter ser det ut til at vi har fått enda et interessant samarbeidsforum i og med kontaktmøtene med ARK/SYA.
Oslo, i august 1993.
Knut Prytz
[Hjemmeside] [Organisasjonsstoff] [Medlemsbladet] [Eksterne pekere]