SSHF-nytt 1993:2

Om arbeidet i bibliotekgruppa.

av Otto Prytz

Bibliotekgruppa består av Jørund Gåsemyr, Knut Prytz og Otto Prytz, tre yrkesaktive menn, ingen student, ingen kvinne. I det siste har gruppa sett det som sin viktigste oppgave å holde "åpen kanal" til Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB). Konkret betyr det at vi har holdt jevnlige møter med representanter for Studiebiblioteket. På noen av møtene har også lederen for NLB vært til stede, og på ett møte var det meningen at også lederen i styret for NLB, Edvard Befring, skulle delta, men han ble forhindret.

Møtene har uformell karakter, og vi kan ikke vise til bindende vedtak fra dem, men jeg vil nevne noen saker som har vært drøftet.

Fra SSHF er det et gammelt krav at Studiebiblioteket også skal betjene yrkesaktive med produksjon av faglitteratur. Representantene for Studiebiblioteket støtter dette kravet, men har hittil ikke hatt økonomiske muligheter til å innfri det. De tar det imidlertid alltid med i sine interne budsjettforslag.

Selv om yrkesaktive ennå ikke kan få nyprodusert litteratur, kan de låne litteratur som allerede er produsert. Men skal de kunne bruke dette tilbudet, må de ha tilgang til katalog over denne litteraturen. Studiebibliotekets representanter forsto vår kritikk av at en slik katalog bare er tilgjengelig i vanlig skrift, og kort etter sendte Studiebiblioteket meg lister i punktskrift over nye bøker i Studiebiblioteket 1. og 2. kvartal 1992. Men Studiebiblioteket er klar over at det svikter litt med generell informasjon på dette området.

Over statsbudsjettet for 1993 ble NLB gitt en bevilgning som skal gjøre det mulig å overføre produksjonen av studielitteratur til fysioterapi- og musikkstudenter fra Huseby til NLB. Et utvalg med representanter for disse institusjonene er i arbeid med å treffe praktiske tiltak som skal sikre at overgangen skjer så knirkefritt som mulig.

Representantene fra NLB har holdt oss løpende orientert om flytteplanene. For noen måneder siden syntes det klart at NLB skulle flytte til Pilestredet 75 C, men siden har det også dukket opp et annet alternativ, så nå er en ikke lenger sikker på hvor de skal flytte, og heller ikke på når flyttingen vil skje. NLB håper den kan skje i juni, før høstsemestrets rush setter inn.

Både Studiebiblioteket og de synshemmede studentene opplever det som et stort problem å få studielitteraturen ferdig i rett tid. Problemet bunner i produksjonsrutinene, som det imidlertid ikke er lett å gjøre noe med. Studiebiblioteket kan bare produsere studielitteratur for studenter som har fått opptak ved et fagstudium. Men det får de i mange tilfeller ikke før begynnelsen av sitt første semester i fagstudiet. På den annen side må Studiebiblioteket ha pensumlistene i god tid før første semester begynner, skal de klare å forsyne studentene med litteratur ved studiestart. På Universitetet i Oslo forsøker en å løse dette problemet ved å få de aktuelle instituttene til å gå med på å skrive til Studiebiblioteket at vedkommende student er registrert ved instituttet.

På siste møte før jul ble vi gjort kjent med at NLB planla en lånerundersøkelse der et utvalg lånere skulle spørres om hva de syntes, ikke bare om servicen ved NLB, men også om kvaliteten på bøkene de leste. Studiebibliotekets representanter ønsker seg kritiske svar spesielt fra leserne av studielitteratur, slik at tilbudet til denne gruppen kan bedres.

Et spørsmål som har stått på SSHF's dagsorden i det siste, er hvordan vi skal rekruttere nye medlemmer generelt, og spesielt folk som kan videreføre SSHF's organisatoriske arbeid. I den forbindelsen har vi vært opptatt av å nå alle synshemmede studenter, også de som ikke har hatt kontakt med SSHF. Studiebiblioteket er villig til å formidle all den informasjon vi måtte ønske, til alle sine lånere, og spesielt til nye lånere. Så vidt jeg vet, venter nå Studiebiblioteket bare på slik informasjon fra SSHF.

Konklusjonen vi kan trekke av disse glimtene, er at bibliotekgruppa i SSHF og Studiebiblioteket spiller på lag. Begge parter anser informasjonsutvekslingen mellom oss som viktig. Studiebibliotekets representanter gir stadig uttrykk for at de trenger det "ankerfestet" som ligger i kontakt med og støtte fra den gruppen biblioteket betjener. Før biblioteket ble statsovertatt, så vi jo tendenser til at 50-60 studenters behov ble veid opp mot tusenvis av skjønnlitteraturleseres. Det er mitt inntrykk at ikke bare de ansatte i Studiebiblioteket, men også NLB's ledelse er klar over den kvalitative forskjellen mellom disse behovene. Jeg tror altså NLB's ledelse spiller på samme lag som Studiebiblioteket og SSHF's bibliotekgruppe.

[Hjemmeside] [Organisasjonsstoff] [Medlemsbladet] [Eksterne pekere]


02.11.96 © Synshemmede Akademikeres Forening, SAF.
Postboks 5911, Majorstua, 0308 Oslo
e-post adresse: post@saf-org.no
Kontakt vevansvarlig: webmaster@saf-org.no