Brød og melk er nødvendige forbruksvarer - og så dagens avis sjølsagt - det gjelder de fleste. Mange forsyner seg også av haugen med ukeblader og magasiner - litt luksus unner man seg gjerne. De riktige "fainsmekkere" som dyrker spesielle interesser, unner seg også et og annet fagtidsskrift.
Dette gjelder som sagt, de fleste eller de mange. For én noe mindre gruppe er det til og med en livsnødvendighet å være godt informert, både om det som skjer rundt om i verden og innen eget fagfelt.
Riktig oppfattet! Selvsagt tenker jeg her på de yrkesaktive som jobber innenfor felter der man er nødt til å holde seg allment orientert og fagteoretisk oppdatert. Det gjelder f. eks. for Faglærere og allmennlærere, naturligvis også for ingeniører, samfunnsvitere, teologer og for mange, mange flere.
Tar man sikte på en karriere innenfor et såkalt akademisk yrke, må man gjennom et studium der man møter de samme krav til oppdatert kunnskap. Kunnskap som bare kan nås gjennom fagpresse eller samtaler og diskusjoner i fagmiljøene der utgangspunktet ofte er et presse- eller tidsskriftoppslag.
Samtlige SSHF-ere tilhører sjølsagt den enge krets av informasjonsavhengige fagfolk. Haken ved det hele er bare at det kan være uhyre vrient for SSHF-erne å få tak i fag-, uke- og dagspresse i tilgjengelig form. De fleste har vel erfart at det på det nærmeste har vært umulig. Noen hederlige unntak fins det nok, men de er foreløpig nokså ensomme svaler.
En forventet konsekvens av den aktuelle situasjon vil være, at SSHF-erne må bli totalt akterutseilt på informasjonsfronten. At dette likevel ikke alltid skjer i praksis, skyldes ene og alene at de synshemmede studentene og yrkesaktive bruker vesentlig mer energi enn andre på å holde seg noenlunde godt orientert. Konkurranseforholdene er likevel på ingen måte likeverdige, og noe må gjøres.
Altså trenger vi en fag-, uke- og dagspresse som er innstilt på å nå ut til flere, og som ser seg tjent med å satse på en bedre tilrettelegging for lesehemmede. De tekniske løsninger finnes. Det er mange formidlingsystemer som også kan brukes av synshemmede. Det som kreves er imidlertid at pressen er innstilt på å inkludere synshemmede i målgruppa. Da vil den også være med på å styre den formidlingsteknologiske utviklingen i en retning som kan være fordelaktig for oss som brukergruppe.
I denne saken hører SSHF så absolutt hjemme ute på banen. Vi har ingen grunn til å gå stille i dørene. Vi har et klart behov for informasjon på tilgjengelig form, og vi har fagkompetanse i vår midte som bør kunne engasjere seg. Jeg sikter spesielt til de av våre medlemmer som har informatikk i sin fagkrets.
Det ville ikke være ueffent om SSHF sitt styre slo til med et initiativ. Ei IT-gruppe på 2-3 ildsjeler ville ikke være av veien. Samtidig kan jeg jo utfordre informatikkfolket til å melde seg frivillig - volunteers, you know.
Fra april 1990 til april 1991 kjørte de et pilotprosjekt med PC-abonnenter som fikk avisa direkte overført til sine datamaskiner via TV-nettet. Erfaringene viste at PC-utgaven med alle datamaskinens søkemuligheter, gjorde avisformatet velegnet for mange ulike lesergrupper fra alminnelige avislesere til forskere.
Synshemmede brukere kunne velge å ta ut teksten i syntetisk tale, storskrift på skjerm eller punktskrift på leselist.
Ifølge samme kilde ville man fra våren 1992 starte et system med total dekning av England, Skottland og Wales. Et privat firma vil stå for driften, og finansieringen vil ene og alene være abonnementsinntektene. Prisen for den TV-overførte PC- utgaven skal være den samme som for papirutgaven.
Med denne modell kan den samme avis brukes på helt forskjellig måte, av forskjellige brukere med forskjellig bakgrunn og med forskjellig form. Og, det er sikkert her vi skal søke den framtidige avis, sier Framvik.
Det er en stor avis preget av grundig og seriøs journalistikk. Den bringer især bakgrunnsartikler og kommentarer til ukens viktigste begivenheter samt variert kulturstoff.
Innlesningen på lydbånd skal skje i en forsøksperiode fra 3. april og ut 1992. Den innleses i sin helhet bare unntatt radio- og TV-programmene , kryssord og sjakk. Omfanget er opptil 8 retur-kassetter i hvert nummer av WEEK-END-AVISA. Det er Danmarks Blindebibliotek som står for innlesning og utsendelse av lydutgaven.
Abonnementsprisen er den samme som for den trykte utgaven, 221 danske kroner pr kvartal.
Jeg har forhørt meg hos en av WEEK-END-AVISENS fornøyde abonnenter, Regnor Jernsletten. "Den er bare fantastisk" sier han om lydutgaven,
RATS-prosjektet går videre skriver Sune Huldin i Finnlands Synskadade nr 7/92 fra 1. april i år. RATTs-prosjektet startet for fire År siden RATTs står for radio-oversendade tal-tidningar, og overføringen skjer fra en datamaskin til en annen ved telefon- modem.
Det er 14 Ratts-lesere i dag. De har benyttet datasystemet siden oppstart, men har utviklet systemet noe slik at det i dag også benyttes til annen informasjonsformidling.
De har vurdert radiooverføring, men lagt det på hylla, sier Huldin. Det som derimot vurderes nå, er et tv- overføringssystem (data-kast) som vil ha landsdekkende rekkevidde, noe de ikke kunne oppnå på et radiobasert system.
[Hjemmeside] [Organisasjonsstoff] [Medlemsbladet] [Eksterne pekere]